cialis belgique
kamagra belgique
viagra belgique

image image image image
Groepsuitwisseling over de taalgrens?
Vrijwilliger in een toffe organisatie?
Ontdek de andere Gemeenschappen!
Gastorganisatie gezocht?

Bel'j

Tussen 16 en 30 jaar? Draai als vrijwilliger mee in een toffe organisatie in de Franse of Duitstalige Gemeenschap. Maak nieuwe vrienden. Verbeter je Frans of Duits. Een deel van je logies, maaltijden en begeleiding worden door Bel’J terugbetaald.

Organiseer een groepsuitwisseling met de Franse en/of Duitstalige Gemeenschap voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Bel’J betaalt een deel van de onkosten terug.

Stap eens over de taalgrens!

…en ontdek de andere Gemeenschappen in België.

Dat kan je op 3 manieren doen:

  • als vrijwilliger (alleen, met 2 of 3) bij een organisatie in de Franse of Duitstalige Gemeenschap
  • met een Vlaamse groep jongeren op uitwisseling met een groep uit Wallonië en/of de Duitstalige Gemeenschap
  • als jeugdwerker (beroepskracht of vrijwilliger) of groep jeugdwerkers om bij te leren van het jeugdwerk in de andere gemeenschappen

Voor jongeren

Ben je tussen 16 en 30 jaar? Dan kan je als vrijwilliger aan de slag in een organisatie in de Franse of Duitstalige Gemeenschap. Je doet er interessante ervaring op, schaaft je talenkennis bij en je maakt er gegarandeerd nieuwe vrienden.
De Vlaamse Gemeenschap geeft je via Bel’J een financieel steuntje in de rug voor accomodatie, maaltijden en vervoer.

Wil je samen met een vriend of vriendin vrijwilligerswerk doen? Dan kan ook! Vrijwilligerswerk via Bel'J kan je alleen, met 2 of met 3. Je project duurt in totaal minstens 10 dagen een maximum 3 maanden. Die dagen kan je spreiden over maximum 6 maanden, bijvoorbeeld elk weekend.
Begin op je zoektocht op tijd!

Meer info over vrijwilligerswerk over de taalgrens.


Bel’J ondersteunt ook groepsuitwisselingen voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Dan kom je met een Vlaamse groep en een groep uit een andere gemeenschap (of allebei!) samen om leuke activiteiten te doen en elkaars cultuur beter te leren kennen.

Lees meer over groepsuitwisselingen met een groep uit een andere gemeenschap.
Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere jongeren? Hun getuigenissen vind je op de verhalenpagina.

Voor organisaties

Word gastorganisatie en haal een of meer jongeren uit de Franse of Duitstalige Gemeenschap in huis om een handje toe te steken als vrijwilliger en bij te leren over hun cultuur. Je krijgt er zelfs subsidies voor! 

Lees meer over hoe je Bel'J-gastorganisatie kan worden.


Zet met centen van Bel'J een groepsuitwisseling op tussen een groep Vlaamse jongeren en een groep uit de Franse en/of Duitstalige Gemeenschap. Samen met de jongeren werk je een leuk programma uit en leer je elkaars cultuur kennen.
Wacht zeker niet te lang om je project in te dienen, anders loop je het risico dat het jaarbudget op is.

Lees hier meer info over groepsuitwisselingen.
Laat je inspireren door de ervaringen van organisaties die al een Bel’J-project achter de rug hebben.


Versterk je eigen werking door eens te gaan kijken bij een jeugdwerkorganisatie in een andere gemeenschap. Met een mobiliteit van jeugdwerkersproject kan je een samenwerkingsproject opzetten met een andere organisatie of kan je een tijdje meelopen in een jeugdwerkorganisatie over de taalgrens (jobshadowing).

Hoe dat juist in zijn werk gaat, vind je op de pagina van mobiliteit van jeugdwerkers.

Over Bel'J

Bel’J is een programma van de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap van België en heeft als doel jongeren de andere gemeenschappen te laten ontdekken. Meer info over Bel'J.